Sağlık

Otizmin nedeni bağırsakta mı saklı? ‘Çürütüldü’ denilmişti, yeniden gündemde

Araştırmaya göre bu farklılıklar, sindirimi düzenleyen bakterilerden oluşan mikrobiomun değişmesiyle ortaya çıkıyor. Bu değişiklikler, davranış ve öğrenmeyle ilişkili beyin bölgelerini etkileyebiliyor.

Bilim insanları, 8 ila 17 yaş arası 43 otizmli çocukla 41 nörotipik çocuğun dışkı örneklerini ve beyin taramalarını karşılaştırdı. Otizmli çocukların, serotonin üretiminde rol oynayan bazı sindirim moleküllerine daha az sahip olduğu görüldü.

Çalışma, vücudun serotonin hormonunun yüzde 90’ından fazlasının bağırsakta üretildiğine dikkat çekiyor. Serotonin eksikliği ise sosyal etkileşim, öğrenme ve duygusal düzenleme gibi temel beyin işlevlerini olumsuz etkileyebiliyor.

Otizmli çocukların çoğunun mide sorunları, kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim rahatsızlıkları yaşadığı biliniyor. Bu araştırma, bu fiziksel belirtilerin, aynı zamanda otizmin nörolojik semptomlarıyla da bağlantılı olabileceğini ortaya koyuyor.

Çalışmaya göre, çocukların annelerinin hamilelik döneminde antibiyotik kullanmış olması da önemli bir faktör olabilir. Çünkü bu tür ilaçlar, annenin mikrobiomunu bozarak fetüsün gelişen beynine olumsuz etkiler bırakabilir.

Araştırmanın baş yazarı Prof. Lisa Aziz-Zadeh, “Daha önce beyin ve bağırsak yapısındaki farklar gösterilmişti. Biz bu bağlantıyı somutlaştırdık. Beyin, bağırsak sağlığıyla otizm belirtileri arasında bir aracı işlevi görüyor” dedi.

Ancak bilim insanları, bu araştırmanın neden–sonuç ilişkisi kuramadığını vurguluyor. Yani bağırsak bakterilerindeki değişikliklerin doğrudan otizme yol açtığı kesin olarak söylenemez. Yine de bulgular, otizmin sebeplerine dair anlayışı genişletiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu