Borusan Contemporary, Kültür Sanat Sezonunu İki Yeni Sergiyle Karşılıyor
Borusan Contemporary, yeni kültür ve sanat çağına yönelik hazırladığı sergilerle sanatseverleri çok katmanlı bir sanat deneyimine davet ediyor.
90’lı yılların sonlarından bu yana sanat pratiğiyle güncel sanatı destekleyen akımlar arasında adı geçen İngiliz sanatçı Mat Collishaw’un yeni kişisel sergisi açılıyor. aritmi sanat, bilim ve tarih disiplinlerinin bakış açılarından önermeleri yapay zeka teknolojileriyle birleştiriyor. Sanat ve bilim dünyasının iki değerli ismi Albrecht Dürer ve Ernst Haeckel’in eserlerini referans alan Collishaw, doğanın bozulan ritmini görselleştiriyor. aritmi, Dürer gibi Rönesans sanatçılarının dünyaya bakış açımızı geliştirmek için son derece değerli olduğuna inandıkları ampirik sistemler ve doğal gözlem kavramlarını ön plana çıkarıyor. Dürer gibi Collishaw da yaklaşan felaketten endişe duyuyor.
Sergi kapsamında sergileniyor Sonuna kadar Başlıklı görsel çalışması, 19. yüzyılın sömürge dünyasında bitkilerin yurt dışına taşınmasına olanak tanıyan bir tür teraryum olan Wardian Boxes’tan ilham alıyor. Samel Becker Yaylı Çalgılar İçin AdagioEserleriyle birlikte akan görüntüde, doğanın yok edilmesi ve yeniden canlandırılması dramatik bir şekilde birbirini takip ediyor.
Hibrit GüçAnimasyon görüntüsü doğa/kültür ikiliğini ele alırken, Londra Ulusal Galerisi’ni ele geçiren yırtıcı yaşamı ve dolayısıyla insanın doğaya alternatif olarak ürettiği “kültür”ü çarpıcı bir şekilde görselleştiriyor.
Mat Collishaw, stanttaki yeni çalışmalarında Boğaziçi’ni referans alıyor
Collishaw’ın pandora Adlı eserinde Boğaziçi’nden esinlenilmiştir. Sanatçı, Haeckel’in deniz canlıları illüstrasyonlarını Albrecht Dürer’in çizimleriyle birleştiriyor. Mahşerin Dört Atlısı “Yapay zeka yardımıyla” adı verilen tahta baskıyı dönüştürerek özgün bir illüstrasyon ortaya çıkarıyor. Sanatçının imza eseri olan zoetrope formatında yaratılmış çarpıcı bir enstalasyon. Sirenler çalıyor denizanası türlerinin doğal ritimlerinin dışında çoğaldığını vurguluyor; Bu istilacı canlıları, doğanın zekasını simgeleyen tuzağa düşmüş ahtapotlara benzetiyor.
Mat Collishaw, ideoloji ve bilim tarihini geçerek doğayla bağlantı kurmak için teorilerin yanı sıra duyular ve hayal gücünün de gerekliliğini vurguluyor. aritmi, teknoloji yardımıyla doğayı ve doğayla olan bağımızı görmenin yeni yollarını araştırıyor.
Mat Collishaw’ın yeni sergisi Borusan Contemporary’de açılıyor aritmi “İklim değişikliğinin gezegenin çehresini ve ekolojisini çarpıcı biçimde değiştirdiğine dair bariz işaretleri ve Borusan Contemporary’nin Boğaz kıyısındaki olağanüstü konumunu dikkate alan bir stant oluşturmaya çalıştım. Dünyanın içinde bulunduğu vahim duruma dair bilgi eksikliği yok ama analiz kısmında bir sorun olduğu aşikar. aritmi Çalışmamda çözülmemiş bilmeceleri çağrıştıran bir dizi nakış sunacağım: Bireysel sese karşı rahatsız edici kayıtsızlık, dijital/genetik kodun anlaşılmaz karmaşıklığı, dünyanın ekolojisini dengelemenin Sisifos yükü ve nihayetinde insanın Herkülvari kibri. . Ne yazık ki bu stand, içinde bulunduğumuz zor duruma bir çözüm sunmayacak, sadece beceriksizce yanımızı bulmaya çalıştığımız bilmecelerin yansıması parlayacak.
Borusan Contemporary Direktörü Dr. Kumru Eren, kesintili yeni stantlarıyla ilgili şunları söylüyor: “Mat Collishaw’ı 10 yıllık bir aradan sonra, zoetrop formunda üretilen mekana özel enstalasyonun da yer aldığı özel bir seçkiyle İstanbul’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Borusan Contemporary’den sipariş üzerine. Collishaw, bilimin yolunu takip ederek doğanın düzensiz kalp atışını yapay zeka teknolojileriyle görselleştirdi. aritmi, Mat Collishaw toplam ‘si; Doğayı, bilimi, tarihi multidisipliner bir şekilde düşünen bir sanatçının adeta eskiz defteri. Melankoliden iklimin çöküşüne kadar insanlığın durumunun şaşırtıcı ve etkileyici bir portresi…”
Dijital Mitolojiler Yeni Medya Sanatının farklı üretim olanaklarını inceliyor
Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in üstlendiği Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçki sunuluyor. Dijital Mitolojiler Yeni Medya Sanatının farklı üretim olanaklarıyla şekillenen deneysel yaklaşımlarına dikkat çekiyor. Artık güncel hayatımızın bir parçası olan “dijital deneyimler”, 2000’li yıllardan itibaren yaratıcı sanatçılara daha önce mümkün olmayan birçok araştırmanın kapısını araladı. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, bu araştırmalara odaklanan karakteriyle, dijital görüntü üretiminin vurguladığı “yeni görselliğin” izini sürüyor. Stand, bu görselliğin ortaya çıkardığı görüntüleri karşılaştırmaya dayalı bir yaklaşımla inceliyor. Yeni Medya Sanatı örnekleri olan neon heykeller, görüntü enstalasyonları ve manipüle edilmiş fotoğraflar, klasik üretim teknikleriyle şekillenen kolaj, tuval ve kağıt çalışmaları ile bir araya geldiğinde “hareketli görüntü” ile “statik görüntü” arasındaki farklar aynı anda ortaya çıkıyor. Dijital MitolojilerSergi kapsamında Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan daha önce sergilenmemiş dört yeni eser izleyicilerin beğenisine sunulacak.
Mat Collishaw Hakkında
Mat Collishaw, çağdaş İngiliz sanatının en değerli ve farklı isimlerinden biridir. Goldsmiths Üniversitesi’ndeki eğitiminin ardından Collishaw, Genç İngiliz Sanatçılar hareketine dahil oldu. 1988’de Damien Hirst’ün Freeze standına ve 1997’de provokatif ‘Sensation’ sergisine katılan 16 genç sanatçıdan biriydi.
Collishaw, 30 yıllık kariyeri boyunca insan bilinçaltının doğası üzerine düşündü ve onu çeşitli sözlü yollarla etkilemenin yollarını aradı. Sanatçı, optik illüzyonlar, projeksiyonlar ve hareketli heykellerle izleyicileri hem doğrudan hem de farkında olmadan meşgul eden çalışmalar ve senaryolar yarattı. Collishaw’un çalışması bizi psikoloji, tarih, sosyoloji ve bilimin temel soruları hakkında düşünmeye teşvik ediyor. Her eserinin zenginliği ve görsel çekiciliğinin arkasında, günümüz dünyasını görseller ve çağdaş teknoloji aracılığıyla nasıl algıladığımızın ve ondan nasıl etkilendiğimizin derinlemesine araştırılması yatıyor. Davranışsal kontrol, programlama ve zamansal gerçeklikle ilgili sorular izleyici deneyiminde önemli bir rol oynar.
Alice Sharp hakkında
2009 yılında kurduğu bir sanat ve çevre organizasyonu olan Invisible Dust’ın sanat yöneticisidir. Invisible Dust, sanatçılar ve bilim adamları arasında çevre ve iklim sorunlarıyla ilgili uluslararası işbirliklerine öncülük etmiş ve sanatın, iklim sorunlarıyla başa çıkmak için daha fazla anlayış ve farkındalık yaratmadaki rolünü savunmuştur. iklim değişikliği ve “görünmeyeni görünür kılmanın” değeri. Görünmez Toz projeleri arasında 2018’de Margaret Atwood’la “Gözün Altında”, 2022/23’te Dryden Goodwin’le “Breathe”, Mayıs 2023’te “Sea Change” ve Amy Jeffs ve Ben Okri’nin geleceği konu alan “Forecast” yer alıyor. gezegen. hikâyeler sayılabilir. Alice şu anda Oulu AB Kültür Başkenti 26 için İklim Saati’nin küratörlüğünü yapıyor.
Alice, aralarında Elizabeth Price, Wangechi Mutu, Jeremy Deller, Fei Jun, Joan Jonas ve Cornelia Parker’ın da bulunduğu birçok seçkin bilim insanı ve sanatçıyla çalıştı. Birleşik Krallık’ı temsil eden seçkin bir sanat ve iklim konuşmacısıdır: 2020’de Davos’ta dünya çapında 85.000 kişinin katıldığı Insider Magazine etkinliğinde ve 2020’de British Council aracılığıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı için Yunanistan ve Romanya’da konuştu. 2023. Alice’in bağımsız olarak küratörlüğünü üstlendiği stantlar arasında: 2008’de Antony Gormely ve Yinka Shonibare ile Fourth Plinth ve 2010’da aralarında Nevin Aladağ, Zineb Sedira, Olaf Nicolai, Mike Nelson ve Nasan Tur’un da bulunduğu 16 sanatçı ile Türk göçünün çağdaş sanata etkisi üzerine bir panel tartışması. sanat. Onun yansımalarını araştıran Dönüşü Olmayan Yolculuklar. Bu proje Berlin ve Londra’nın yanı sıra İstanbul’da Akbank Kültür Merkezi’nde de izleyiciyle buluştu.
Borusan Contemporary Hakkında
Borusan Contemporary, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan beslenen stantlar, etkinlikler ve eğitim programları içeren, komisyonlar yoluyla yeni sanat üretimini ve sanat yazarlığını destekleyen, çok platformlu yeni bir sanat kurumudur.
Kurumun 2011 yılından bu yana yürüttüğü faaliyetlerin belirleyici özelliği, sanatsal pratiğinde fotoğraf, görüntü, ses, ışık, yazılım ve bilgi gibi teknolojileri kullanan uluslararası sanatçılara ve en geniş tanımıyla yeni medya sanatına odaklanmasıdır.
Borusan Holding’in merkez ofisi olan Perili Köşk’te sergi ve etkinlikler düzenleniyor. Bu konumlandırma sayesinde ofis ortamında özgün bir sanat merkezi yaratılarak iş dünyası için yenilikçi ve yaratıcı bir model oluşturuldu.
Program, Borusan Holding’in birçok ofisinin yer aldığı İstanbul’daki Perili Köşk’te gerçekleştiriliyor ve esasen ofis ortamında hayat bulan eşsiz bir müze yaratıyor. Galeri, ofis alanları, kafe, Artstore ve Boğaz’ın nefes kesen manzarasına bakan açık hava terasları dahil olmak üzere binanın tamamı hafta sonları genel ziyaretçilere açıktır.
Ziyaret saatleri ve değerli bilgiler: Borusan Contemporary yalnızca hafta sonları 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Ayrıca 11.00-13.00-15:00-17:00 saatleri arasında düzenlenen ücretsiz rehberli stant türleri için Borusancontemporary.com üzerinden rezervasyon yapılması gerekmektedir. Son ziyaretçi girişi saat 18:00’de olup, giriş fiyatları ve ziyaret bilgilerine ilişkin detaylara Borusan Contemporary’nin internet sitesinden ulaşılabilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı