Teknoloji

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Türkiye’de

Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın sonunda basın toplantısı düzenledi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin ortak veya ayrı ayrı onaylanması konusunda görüşü sorulan Stoltenberg, iki ülkenin birlikte başvurduğunu, Türkiye ile mutabakat zaptı imzaladığını ve Türkiye’yi iki ülkenin üyeliğini birlikte onaylamaya davet ettiğini hatırlatarak, söz konusu:

“Benim pozisyonum değişmedi. İsveç ve Finlandiya’nın aynı durumda olup olmadığı konusunda Türkiye’de farklı değerlendirmeler olduğunu görüyoruz. Bu Türkiye’nin kararı. Türkiye’nin iki belgesi var. Biri Finlandiya ile katılım protokolleri, diğeri de Finlandiya ile olan katılım protokolleri.” İsveç ile NATO müttefiki olarak almamız gereken tüm kararlar alındı. 30 müttefik İsveç ve Finlandiya’yı davet etti. 30 müttefik katılım protokollerini onayladı. Şimdi her müttefik ülkenin onaylaması (üyelik) var. 28 ülke zaten onay verdi. Türkiye ve Macaristan onayladı Bu nedenle benim tavsiye ettiğim iki ülkeyi birlikte onaylama veya sadece bir katılım protokolünü onaylama kararı tamamen Türkiye’nindir. Bu Türkiye’nin kararıdır, NATO’nun kararı değil.”

Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğe hazır olma yönünde devam ettiğini, Türkiye ve Macaristan’ın da aralarında bulunduğu 30 ülkenin üyelik onayı vermesi halinde sürecin tamamlanacağını belirterek, iki ülkenin NATO üyesi olacağına inandığını belirtti.

Stoltenberg, “Önemli olan sıralama değil. En önemlisi İsveç ve Finlandiya yakında ittifaka girecek. Bunun için çabalayacağım. Yarın Türkiye’ye gideceğim. Bu da ele alacağım konulardan biri olacak.” .”söz konusu.

Silah ve mühimmat üretimi artırılacak

Stoltenberg, iki gün süren NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda ele alınan konular hakkında bilgi verirken, bakanların Ukrayna’ya yönelik üssün artırılmasını görüştüklerini, silah ve mühimmat üretiminin artırılması konusunda da mutabık kaldıklarını söyledi.

Savunma sanayisinin kapasitesinin artırılması için üreticilerle temasların olduğunu hatırlatan Stoltenberg, Ukrayna’daki çatışmada çok ciddi mühimmat kullanımının olduğunu, müttefiklerin Ukrayna’ya gönderdikleri silah ve mühimmatın değiştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. .

Bakanların NATO’nun savunma planlama çerçevesini de onayladıklarını belirten Stoltenberg, NATO’nun Rusya ve Çin’e karşı savunma planlamasının önümüzdeki yıllarda imkan ve yeteneklerdeki değişime yön vereceğini söyledi.

‘Bosna Hersek, Gürcistan ve Moldova’nın savunma potansiyeline destek artırılacak’

Ancak Stoltenberg, İttifak’a üye devletlerin Bosna-Hersek, Gürcistan ve Moldova’nın savunma potansiyelinin temelini artırma konusunda anlaştıklarını söyledi.

‘Yüzde 2’lik pay taban oran olmalı’

NATO ülkelerinin GSYİH’lerinin yüzde 2’sini savunma harcamaları için NATO’ya verme kararının 2014’te alındığını ve 2024’te sona ereceğini hatırlatan Stoltenberg, Temmuz ayında Vilnius’ta yapılacak zirvede daha yüksek bir yükümlülük altına girmek zorunda kalacaklarını bildirdi. .

Stoltenberg, “Açıkçası daha fazla harcamamız gerekiyor ve yüzde 2’yi taban olarak görmeliyiz, tavan olarak değil,” dedi. NATO Genel Sekreteri, bu konudaki kararın Vilnius’ta alınacağını sözlerine ekledi.

“Kuzey Akım sabotajı bize zayıf noktalarımızı hatırlattı”

Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarının sabotajına değinen Stoltenberg, bunların NATO’ya güvenlik açıklarını hatırlattığını kaydetti. Bakanların askeri yönetimlere kritik altyapının korunmasına yönelik seçenekleri gözden geçirme talimatı verdiğini belirten Stoltenberg, su altı kritik altyapı konusunda bir uyum konseyi kuracağını söyledi. NATO Genel Sekreteri, “Bu, endüstriyel kuruluşlarla etkileşimi kolaylaştıracak ve kilit askeri ve sivil tarafları güvenliklerini artırmak için bir araya getirecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu