Haber

Nijer’de Bağımsızlık Günü için Gösteri Yapan Darbeciler

Nijer’de darbeciler bağımsızlık günü için miting düzenledi.

Darbe yanlıları, Nijer’in Fransa’dan bağımsızlığının 63. yıl dönümü dolayısıyla başkent Niamey ve başkente 800 kilometre uzaklıktaki Zinder kentinde sokaklara döküldü.

Niamey’deki Concercation Meydanı’nda toplanan göstericiler, Fransa’nın ülkeden çekilmesini talep ederek cuntaya desteklerini yinelediler.

“Fransa defolun” ve “Yaşasın cunta” yazılı pankartlar taşıyan kalabalıkta Rus bayrakları da dikkat çekti.

Zinder’deki göstericiler de Fransa’nın zıttı sloganlar attılar.

Yerel basında paylaşılan haberlerde, güvenlik güçlerinin Fransa ve ABD Büyükelçiliklerine giden yolları kapattığı görüldü.

Fransız Büyükelçiliği amaçlandı

Askeri cuntanın daveti üzerine 30 Temmuz’da Niamey’de düzenlenen gösteride bir grup, Niamey’deki Fransız Büyükelçiliği’ne girmeye çalıştı ve büyükelçilik binasına zarar verdi.

Fransa ayrıca, ülkesinin çıkarlarına veya vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırıya derhal ve sert bir şekilde yanıt vereceğini açıkladı.

Bugünkü gösteriler öncesinde Fransa, Nijer’deki cuntadan Fransa’nın diplomatik misyonlarını korumasını istedi.

Cuntaya verilen süre azalıyor

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 30 Temmuz’daki muhteşem zirvesinde, askeri cuntaya Başkan Muhammed Bazum’u serbest bırakması ve göreve dönmesi için bir hafta süre verdi.

ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini açıklamıştı.

Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekti.

Yönetimde asker bulunduran Burkina Faso ve Mali, yaptıkları ortak açıklamada ECOWAS’ı Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda uyardı.

Öte yandan Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya da üyesi oldukları ECOWAS’ın askeri müdahalesine destek vereceklerini açıkladı.

Nijer’de darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, yönetimi ele geçirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Omar) Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatan Savunma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.

savastepeajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Etlik Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu