prof. Pişkin: Çocuk servisimiz dolmak üzere
ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Etem Pişkin, yataklı servislerde ve yoğun bakım servislerinde artış olduğunu belirtti.
ZBEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. İnfluenza ve rinovirüs dediğimiz mikroplar.Bu iki mikrop aslında birbirinden çok farklı bir seyir izliyor.Rinovirüs soğuk algınlığı mikrobu.Grip de grip mikrobu.İkisinde de ateş var ama grip gripten daha ağır seyrediyor. soğuk algınlığı Çocuklarda halsizlik halsizlik eklem ağrıları ön planda ve ateş 40 dereceye kadar çıkıyor O yüzden grip gördüğümüz noktalarda okullarda bariz bir yük oluyor Hastalar hasta olacak düzeyde. okula gidemiyorlar ama nezle olan hastaların genel durumu daha iyi ve okula gidebiliyorlar” dedi.
Özellikle pandemi döneminde okullarda maske tedbirlerinin alındığını hatırlatan Prof. maske önlemlerimiz toplumda Covid-19’da yaptığımız gibi Pandemi sürecinden sonra bu tip virüslerde artışlar beklediğimiz gibi.Bu arada hastane doluluk oranlarımızı artırıyor çünkü influenza dediğimiz grip mikrobu , zatürre ve sonrasında orta kulak iltihabına neden olabilir. Öksürüğün çok şiddetli olduğu durumlarda ise mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesini öneriyoruz” dedi. Pişkin, ‘SON 10 GÜN ARTTI’ Dr. yine hizmetler.Son 10 günde ağır bir artış oldu bu hastalıklar birçok virüsten kaynaklanıyor Tıpkı covid-19 gibi bu mikroplar gibi bu mikroplar da bir virüs.Bu salgın damlacık yoluyla bulaştığı için açıkça görülüyor Okul ve kreşlerde bulaşıyor.Hasta sayısı gün geçtikçe artıyor.Bu nedenle bu hastalığın belirtilerini gösteren çocuklarımız izole edilmeli,okula gitmemeli ve mümkün olduğunca maske takmalı.Özellikle şiddetli öksürüğü olan çocuklar ve yüksek ateş mutlaka bir doktora görünmelidir. Bu çocuklarda akciğer ve orta kulak iltihabı görülebildiği için antibiyotiğe ihtiyaç duyabilirler ancak genel olarak virüs oldukları için bu hastalıklarda antibiyotikler işe yaramıyor.” Anabilim Dalında çalışan Prof. Dr. Nihal Pişkin ise, “Kapatmalarla bir şekilde bulaşma zincirini kırmayı başardık ama artık tüm bu önlemleri bir kenara bıraktığımız için artan sıklıkta korunduğumuz virüslerle rekabet etmeye başladık. Elbette her şeyden önce maske, mesafe ve hijyen hayatımızın bir parçası ama aşıyı hatırlatmak gerekiyor. RSV, rinovirüs gibi etkenlere yönelik aşımız “Covid-19 ve influenza ile kıyaslandığında hafif seyreden hastalık ve hastalık yok. Kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında maskeye dönüş yapmamız gerekiyor. Grip aşısı ve hatırlatma dozu öneriyoruz. Şu anda olmayanlar için Covid-19 için” dedi.
prof. Pişkin, Kovid-19 nedeniyle başvurularda önemli bir düşüş yaşandığını ancak viral enfeksiyonlarda artış yaşandığının altını çizdi. İnfluenza ve Covid-19 hastalıklarında en korkulan durumun akciğerlere yayılarak zatürreye dönüşmesi olduğunu belirten Pişkin, öksürük ve ateş gibi semptomları uzamış hastaların sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini önerdi.