İstanbul lisanlara destan dünyaca ünlü bir hoşluğa sahip olsa da bir de İstanbul’da yaşayanlara sormak lazım bunu. Hafta sonu, fırsat bulunduğunda ya da tatillerde farklı bir yerde nefes almak isteyenler için bu yazım. Sizde İstanbul’dan çok sıkıldım keşke daha huzurlu lakin yakın bir yer olsa da kaçsam diyorsanız yazının devamına bekleniyorsunuz.
Karaburun
İstanbul Arnavutköyde bulunan Karaburun, İstanbul Boğazına 25-30 km uzaklıkta. Çoklukla yazın tercih edilen Karaburun Kilyos Kıyısından sonra gelen en kalabalık kıyı diyebiliriz. Tabi yalnızca yazın değil gün doğumu ve gün batımında ortaya çıkan harika görüntü ve balıkçı tekneleri içinde gidilmeye paha.
Şile
Anadolu yakasında bulunan Şile, İstanbul’a 60 km uzaklıkta bulunuyor. İstanbul’a yakınlığı sayesinde günübirlik ya da hafta sonu kaçamakları için ülkü yerlerden. Yalnızca tatil değil tarihi meskenleri, kalesi ve feneri ile Şile ziyaretçilerini bekliyor.
Ağva
Şilede bulunan Ağva doğal plajı, mükemmel tabiatı, bakir koyları, adaları ve ormanlarıyla size nefes aldığınızı hissettirecek. Taze balıklarıyla mideniz bayram ederken harika görünüm ve pak havasıyla ruhunuzda bayram edecek.
Riva
Riva, Beykozda bulunan Riva Deresinin döküldüğü köydür. Karadeniz’e kıyısı ve sakin olması en çok tercih edilme nedenleri. Dalgalı bir denize sahip olduğu için denize girmek sakıncalı olabilir. Aman dikkat!
Kilyos
İstanbul kalabalığından uzaklaşmak ancak İstanbul’dan çok uzaklaşmak istemeyenlerin özellikler yazın bir numaralı tercihi tabi ki Kilyos. Sarıyere bağlı bu yerleşim yerinin Karadeniz’e kıyısı bulunuyor. Konaklama, tatil ve restoran açısından da yerli ya da yabancı ziyaretçileri tatmin eden Kilyosu listenize ekleyebilirsiniz.
Polonezköy
Bir Polonya köyü olan Polonezköy İstanbul Beykoz’a bağlıdır. İstanbul’da Polonya havası estiren bu yerleşim yeri daha çok turistik bir özelliğe sahiptir. Mavi sular yerine kültür denizini tercih edeceksiniz Polonezköyü listenize eklemeyi unutmayın.
Büyükada
En büyük ve en kalabalık ada olan Büyükada hafta sonu için ülkü bir tatil yeri olabilir. Siz bu adayı gezerken adanın en eski dondurmacılarını ve pastanelerini ziyaret ederek midenize bayram havası yaşatabilirsiniz. Aya Yorgi’den Reşat Nuri Güntekin’in pembe konutuna kadar ziyaret edilecek çok yer bulunuyor.
Kemerburgaz Kent Ormanı
Pazar günü ne yapsam diyenler için birebir anda hem spor yapıp hem de eğlenmek mümkün. Kemerburgazda bulunan Kent Ormanı içinde ip parkuru, zipline, insan sapanı, roller coester zipline, tırmanma duvarı ve hür düşüş üzere aktivitelerle vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
Çatalca İnceğiz
Küçük Kapadokya olarak da isimlendirilen İnceğizde Karasu Vadisi boyunca el ile oyulmuş kayaları ve mağaları görebilirsiniz. Kemal Sunal’ın ünlü Salako sineması de burada çekilmiş. Bu yüzden Kemal Sunal Mağaraları diye de bilinmekte.
Anadolu Kavağı
Şehrin gürültüsünden bunalıp baş dinlemek isteyenlerin tercih ettiği bir yer daha. Turistik bir balıkçı kasabası olan Anadolu Kavağı İstanbul merkeze çok uzak değil. İster tek başınıza ister arkadaş kümeniz ya da ailenizle keyifli bir gün sizi bekliyor.
Silivri
Hem tarihi hem de kıyısı ile makûs namına karşın günü birlik İstanbul’dan uzaklaşmak isteyenler Silivri hoş bir alternatif. Mimar Sinan Köprüsü, tuğla damgaları ve Sadrazam Piri Mehmet Paşa mescidi üzere tarihi yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Kocaeli’nde gidilebilinecek yerler
Maşukiye
Ormanlık alanı ve şelaleleri ile ünlü Maşukiye yıılın dört mevsimi gitmekten vazgeçmeyeceğiniz bir yer. Kamp kurabilir, ATV tipi atabilir ve zipline ile heyecanınıza heyecan katabilirsiniz. Şelale yakınlarında bulunan balıkçılardan balık yemeyi sakın unutmayın.
Ormanya Doğal Ömür Parkı
Kocaeli’nde bulunan Ormanya hem tabiat severler hem de çocuklar için keyifli vakit geçireceğiniz bir yer. Çocuklar için hem doğal hayatı gözlemlemek hem de güçlerini atmak için çok uygun.
Nüzhetiye Şelalesi
Maşukiyede şelaleye doymayanlar için Kocaeli’nde diğer bir adresimiz Nüzhetiye Şelalesi. Bölgede uzun yürüyüşler yapabilir, görünümün keyfini çıkarabilirsiniz. Tabi ortam sulu olunca uygun giysiler ve ayakkabılar giymenizi tavsiye ederim. Yürüyüşü sevmiyorsanız aman dikkat 🙂 yol sizi yorabilir.
Sardalya Koyu
Ağvaya 11 km uzaklıkta bulunan bu koya toplu taşıma maalesef yok. Lakin yakın olduğu için bisiklet ya da ATV ile ulaşım sağlanıyor. Kamp yapabileceğiniz üzere konaklamak için otellerde bulunmakta.
Kartaltepe Kayak Merkezi
Kış gelince İstanbul’a yakınlığı ile tercih sebebi olan Kartaltepe kar sevenler için hafta içi ve bilhassa hafta sonu en tercih edilen yerlerden. Aman dikkat! Tatil günlerinde çok kalabalık olabilir haberiniz olsun.
Ballıkayalar Tabiat Parkı
1994 yılında muhafaza altına alınan Ballıkayalar Tabiat Parkı Kocaeli Gebze’de bulunuyor. Parkta kaya tırmanışı ve tabiat yürüyüşü yapabilirsiniz. Kaya tırmanışında acemi olanlar için uygun tırmanış alanları bu işin uzmanları tarafından belirleniyor ve yardım ediliyor. Ayrıyeten tabiat parkında kamp ve çadır alanı da bulunmakta.
Kerpe
Deniz döneminde giderseniz Ölüdenize gelmiş zannedeceğiniz Kerpe, mavi bayraklı deniziyle bilhassa yazın hafta sonları çok kalabalık olabiliyor.
Ayazma Ilıcası
Ne yürüyüş ne kayak ne de kayaya tırmanmak istiyorum, bol bol dinlenirken şifa bulayım diyorsanız Ayazma Ilıcası aradığınız yer olabilir. Cilt ve mide konusunda rahatsızlığı bulunanların tercih ettiği ılıcaya talep fazla. Konaklamanız için bölgede termal otelde bulunuyor.
Trakya’da gidilebilinecek yerler
İğneada
Bölgenin mevsimsel olarak su altında kalmasıyla oluşan mükemmel ekosistemi, pak havası, tertemiz ve beyaz kumsalı, berrak denizi ve langozuyla İğneliada “Burası Trakya’da mı ya?” dedirtecek kadar hoş bir yer. Hazır buraya kadar gelmişken yakınlarda bulunan Dupsina Mağarasını da ziyaret etmeyi unutmayın.
Uçmakdere Köyü
Adını duyduğunuzda nasıl yani diyebilirsiniz. Uçmakdere köyü aslında eski bir Rum köyü. Yerli halkın konutlarında yaptıkları şaraplarıyla ünlü bu köyde tıpkı vakitte yamaç paraşütü, rüzgar sörfü üzere ismine uygun aktiviteler yapabilirsiniz.
Beğendik Köyü
Karadeniz’in en batı ucu olan Beğendik köyü birebir vakitte Bulgaristan hududunun çabucak yanında. Pak kıyısı ve sakinliği ile hafta sonu tatilleriniz için tercih edebilirsiniz.
Gökçetepe Köyü
Genellikle kampçıların tercihi olan Gökçetepe Köyü İstanbul’a yakınlığı ile tercih sebebi. Yakınlardaki Koru Dağının tertemiz havasını içinize çekerken orman içinde kamp kurmak ve yürüyüşler yapmak size uygun gelecek.
Kumbağ
Yazın nüfusun çok arttığı Kumbağ tertemiz kıyıları ile tatilcilerin gözdesi. Günübirlik gideceğiniz üzere uzun periyodik tatil yapacaklar için konaklama imkanı bulunuyor.
Sakarya’da gidilebilinecek yerler
Sapanca Gölü
İstanbul’a yakınlığı, hoşluğu ve görüntüsüyle en beğenilen yerlerden olan Sapanca Gölünde başlayan sabah kahvaltı sonrası göl etrafındaki keyifli yürüyüş ile gününüz hoşlaşacak.
Soğucak Yaylası
Karadenizdeymiş üzere hissedeceğiniz Soğucak Yaylasında yapılan şenlikler ve şenliklere denk gelirseniz gününüz şenlenecek. Denk gelemezseniz de kıymetli değil yaylanın pak havası kentin yorgunluğunu alıp yerine huzur verecek.
Acarlar Langozu
Türkiye’de bulunan dört longoz ekosisteminden biri olan Acarlar Langozu çok büyük ancak yalnızca muhakkak bir kısmı gezmeye açık. Nilüferlerin ne kadar hoş olduğunu kendi gözlerinizle görebilir, bu mükemmel görüntüyü ve etrafınızdaki süper doğayı fotoğraflamak isteyeceksiniz.
Melen Çayı
Rafting severler, İstanbul’da rafting yapamıyorsanız sakın üzülmeyin. Melen Çayında 13 kilometrelik rafting parkuru bulunuyor. Bilmeyenler içinde ön hazırlık olarak 2 km içinde eğitim verilmekte.
Çanakkale’de gidilebilinecek yerler
Kazdağı Ulusal Parkı
Ne kadar makus olaylar yaşansa da Kazdağı kalbimiz. Çok çeşitli endemik bitkiye mesken sahipliği yapan Kazdağında belirlenen alanlarda kamp kurabilirsiniz. Bu harika yerde ruhunuz kendine gelecek.
Tevkifiye Köyü
Çanakkale’de bir arkeoloji köyü var desek? Troya Müzesini gezmek, periyoda ilişkin ikon ve sembolleri görmek istiyorsanız bu vakit seyahati yaşayacağınız köyü kesinlikle görmelisiniz.
Assos
Assos biraz İstanbul’a uzak ancak bence gidilmeye bedel bir yer. Sessiz olmasını bu uzaklığa bağlayabiliriz bence :). Koyları, pak plajları ve tarihi güzellikleriyle Assos listemizde kesinlikle yer almalıydı. Mavi bayraklı Kadırga Koyunda keyifli günler sizi bekliyor.
Behramkale Köyü
Tarihi dokusunu hala koruyan ve sit alanı olan Behramkale Köyü birçok medeniyete konut sahipliği yapmış bir yer. Eski Rum taş meskenler ve Arnavut kaldırımı sokaklarında gezebilir, gün batımını izlerken yorgunluk kahvesi içmek isteyebilirsiniz.
Bolu’da gidilebilinecek yerler
Abant Gölü ve Tabiat Parkı
Eskiden karpostallarda kar yağmış ve zarafetiyle nefes kesen bir göl görüntüsü vardı, Bolu Abant Gölü. Tatil günlerinde kalabalık olması dışında kış ya da yaz aylarında en çok tercih edilen yerlerden.
Yedigöller Ulusal Parkı
Yedi gölden meydana gelen Yedigöller bilhassa kamp severler için ülkü bir yer. Hafta sonu geçireceğiniz iki gün gücünüzü yükseltecek, İstanbul’a dönüşte kendinizi daha âlâ hissedeceksiniz.
Mudurnu
Bolu’ya kadar gelip ünlü Bolu yemeklerini tatmadan gitmek elbette olmaz. Yemeğin yanı sıra tarihi geçmişi, meskenleri, gelenekleri ve doğasıyla sizi mest edecek.
Bursa’da gidilebilinecek yerler
Cumalıkızık Köyü
Bu ünlü köyümüz hem Bursa merkeze çok yakın hem de hala tarihi dokusunu yaşatıyor. UNESCO Dünya Tarihi Mirası listesinde bulunan Cumalıkızık Köyüne erken saatte gidenler çok şanslı. Erkenden kalkıp gözleme yapan teyzeler yüzünden parmaklarınızı yiyebilirsiniz.
Trilye
Eski bir Rum köyü olan Trilye mimarisi, kiliseleri, Dündar Konutu, taş meskenleri ve zeytini ile ünlü Trilyede kahvaltı yaptıktan sonra “Ben daha önce ne yiyormuşum?” hissine kapılabilirsiniz. Barbunları ile ünlü olan bu hoş yerde gezip görülmesi gereken çok yer bulunuyor.
Misi Köyü
Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan Misi Köyü tıpkı vakitte Gümüştepe mahallesi olarak da bilinmektedir. Köy imali pekmez ve şarabıyla ünlenen köyde evvelden ipek böcekçiliği yaygınmış ve ipek üretimi yapılmaktaymış. Üzüm bağları ortasında gezebilir, Nilüfer çayı etrafındaki tesislerde çayınızı ya da kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Gölyazı
Bursa’nın en hoş köyü olarak bilinen Gölyazı, Uluabat gölü üzerinde bulunan bir yarımada. Birinci derecede sit alanı olan bu ada efsanelere de bahis olmuş. Taş köprüleri, her yıl yapılan leylek şenliği(ki leyleği havada görürseniz çok gezeceksiniz diye bilinir) ve Zambak Doruğuna çıkma üzere aktiviteler de bulunabilirsiniz.
Mudanya
İstanbul’dan Mudanyaya 95 dakika süren seyahat sonrası tarihin havasını ciğerlerinizde hissedeceksiniz. Güzelim sokaklarında yürürken tıpkı vakitte rakı balık yapacağınız Mudanya günübirlik ya da birkaç gecelik tatil için vazgeçilmeyen yerlerden.