Teknoloji

Windows 98’den Windows 11’e kadar, tartışma yaratan 6 Windows özelliği

İçindekiler

  1. Windows 10: Zaman Tüneli
  2. Windows 10: Cortana
  3. Windows 8: Metro Arayüzü
  4. Windows 7: Aero Teması
  5. Windows XP: Klasik Tema
  6. Windows 98: Active Desktop

Yıllar boyunca Microsoft, Windows’a birçok özellik ekledi. Ancak her zaman olduğu gibi, Windows’a gelen özelliklerden memnun olanlar kadar olmayanlar da vardı. Öyle ki bu özellikler zaman zaman kullanıcılar arasında büyük bir bölünmeye ve tartışmaya bile neden oldu. Bazıları ise, zaman içerisinde Microsoft tarafından tamamen iptal edildi.

Hemen aşağıda, tartışmalara neden olan ve birçoğu kaldırılan özelliklerden 6 tanesine yakından bakıyoruz.

Windows 10: Zaman Tüneli

Son açtığınız uygulamalara, belgelere ve web sitelerine erişmenizi sağlayan bir pencere olan Zaman Tüneli’nin arkasındaki fikir aslında yenilikçi görünüyordu. Ancak bazı kullanıcılar gereksiz olduğunu düşündüğü için bu fikri beğenmedi. Zira Word, Excel ve Edge gibi Zaman Tüneli’ni destekleyen pek çok uygulama, son dosyaları ve web sitelerini açmak için yerleşik özelliklere sahip olduğu için bu özelliği kullanmaya gerek yoktu.

Nihayetinde Zaman Tüneli 2021 yılında kullanımdan kaldırıldı ve Windows 11’de kendine yer bulamadı.

Windows 10: Cortana

Cortana, sesli komutları yorumlarken Siri, Alexa ve Google Assistant kadar isabetli olmadığı için çok fazla eleştiri aldı. Buna bir de üçüncü taraf entegrasyon eksikliği eklenince Cortana’yı başarılı bir şekilde tanıtmak oldukça zor oldu.

Bunun dışında bazı kullanıcılar Windows’ta sesli asistana ihtiyaç duymuyordu, zira ihtiyacınız olan şeyi fare ve klavye kullanarak bulmak genellikle daha hızlıydı. Cortana’nın eksiklikleriyle birlikte, Windows 10’a önceden yüklenmiş olması onu daha da tartışmalı hale getirdi. Kullanıcılar bu özelliğin kendilerine dayatılmasından hoşlanmadılar. Ayrıca devre dışı bırakılamıyordu ve her zaman dinliyordu, bu da gizlilik endişelerini artırıyordu.

Sonunda Microsoft, kullanıcıların Cortana’yı devre dışı bırakabilmelerine müsaade etti ve insanları Cortana’yı kullanmak zorunda bırakmadı.

Windows 8: Metro Arayüzü

Bir diğer tarih olan özellik de Metro arayüzü… Metro arayüzüne kullanıcıların alışması epey bir zor oldu. Zira arayüz, dokunmatik ekran odaklıydı, bu da masaüstü kullanıcıları için sezgisel değildi. Windows tableti veya dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayarı olanlar bunu kullanıcı dostu bulurken, dokunmatik giriş olmadan kullanmak oldukça sinir bozucuydu.

Bunun yanı sıra Metro tasarımını sevmeyenler için Canlı Kutucuklar da pek kullanışlı olmadı. Bu kutucuklar haberler, hava durumu ve bildirimler gibi gerçek zamanlı bilgileri göstermeyi amaçlıyordu. Ancak, reklamı yapıldığı gibi çalışmadılar ve gözle görülür bir performans kaybı yaşattılar.

Windows 7: Aero Teması

Microsoft’un Windows Vista ile tanıttığı ve Windows 7’ye taşıdığı Aero teması; pencereleri, görev çubuğunu ve diğer kullanıcı arayüzü öğelerini yarı saydam hale getirdi. Uygulama pencereleri aynı zamanda cam benzeri kenarlıklara, canlı ön izlemelere ve akıcı geçiş animasyonlarına sahip oldu. Temanın şıklığı Windows 7’ye bakmayı ve kullanmayı keyifli hale getiriyordu. Peki neden bazı kullanıcılar bu temadan nefret etti?

Aero temasını harika yapan her şey o zamanlar birçok bilgisayar için grafiksel olarak zorlayıcıydı. Dolayısıyla harika bir CPU ve GPU’ya sahip olmayan insanların deneyimi pek de iyi olmadı. Ancak neyse ki Microsoft, daha sonra temayı devre dışı bırakabilme gibi bir seçenek ekledi.

Windows XP: Klasik Tema

Microsoft, Windows XP’yi tüm yenilikleriyle kullanıma sunduğunda, Windows 95, 98 ve 2000’den geçiş yapanlar klasik temayı oldukça sevdiler. Ancak bazıları, performans açısından daha iyi olmasına rağmen minimalist tasarımın basit, yavan ve demode olduğunu düşündü.

Klasik tema, Windows’a yeni başlayanları ve önceki sürümlerden gelenleri ikiye böldü. Yeni kullanıcılar varsayılan temanın canlı ve modern tasarımını beğendi. Önceki sürümlerden yükseltme yapanlar temayı çocuksu ve amatörce buldular.

Windows 98: Active Desktop

Active Desktop, kullanıcıların web sayfalarını ve diğer HTML içeriklerini masaüstünde oluşturmasına olanak tanıyan bir özellikti. Ancak bazı insanlar bu özellikten pek hoşlanmadı, zira söz konusu özellik yoğun kaynak kullanımı gerektiriyor ve performansı etkileyerek bilgisayarın yavaşlamasına, hatta donmasına ve çökmesine neden oluyordu.

Evet, genel olarak bakıldığında bazı kullanıcılar tüm bu özelliklerden hoşnut kalmasa da bazıları oldukça sevdi. Ancak Microsoft, genel olarak tutulmamasından kaynaklı olarak bu özelliklerin desteğini sonlandırdı veya Windows’tan kaldırdı. Bu örnekler dışında Steps Recorder, WordPad ve Android için Windows Alt Sistemi gibi daha birçok özellik de bulunuyor.

caybasihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu